Pilbågar

I dag är pilbågen inte ett speciellt vanligt vapen att se i Sverige. Det används främst inom bågskytte och sport. Det förekommer dock än i dag att pilbågen används för jakt, men det är mestadels vanligt utomlands.

När det gäller pilbågen är den ett mycket tyst vapen som i stort sett inte har någon rekyl. Pilarna har hög dödlighet då de ofta tränger djupt in i det som träffas och vid bra väder kan en pil ta sig långt. Det finns dock också en hel del nackdelar med pilbågar.

Nackdel med pilbågar

En pilbåge kan i de allra flesta fall bara laddas med en pil åt gången. Det innebär att man måste ladda om mellan varje skott och om man då får en sämre träff på ett djur kan det innebära att djuret hinner springa iväg. Om man inte laddar om snabbt nog kan djuret behöva lida en bra stund i onödan.

En pil är också mycket tyst. Det finns med andra ord inget varnande ljud om att en pil flyger i luften. Pilen kan flyga långt och det gäller verkligen att man ser till att ingen annan än det man siktar på kommer i vägen för pilen. Då är det mycket stor risk för dödsolyckor.

Man måste som skytt också räkna med att en pil är stor och lätt. Den påverkas av minsta lilla vind. En plötsligt vindpust kan därför ge pilen en helt annan riktning.

Att börja med pilbåge

Om man känner sig sugen på att börja med pilbåge är det klokt att kontakta en pilbågsklubb i närheten. Då kan man få tips och råd om hur man skjuter och man kan också öva en hel del. För att få skaffa en pilbåge måste man sedan ha nödvändig kunskap och intyg från klubben om att man är aktiv i den.

Att skjuta med pilbåge är inte helt enkelt och även om man har skjutit inomhus ett par gånger tar det inte speciellt lång tid innan man inser att det är något helt annat att befinna sig ute i väder och vind. Som skytt måste man lära sig att hålla bågen rätt och att spänna den på korrekt sätt. Många skyttar har misslyckats med det och till en början bör man räkna med att underarmarna får sig ett par snärtar av pilbågens sträng. Det kan göra ont och blöda, men till slut får man in snitsen på hur man ska göra.

Related Posts

ezy