Jakt och säkerhet

Under jakten är det många vapen i omlopp. Det är flera jägare, hundar och andra ute i skogen. Man måste också tänka på att det kan finnas svampplockare och turister i skogen som inte vet om att det är jakt, och som kanske inte heller bryr sig om det. En jägare kan faktiskt inte tvinga någon annan att gå ifrån skogen bara för att de ska jaga eftersom det råder en allemansrätt i Sverige.

Inte bara att skjuta

Som jägare finns det en hel del att tänka på när det gäller jakt. Bara för att det dyker upp ett djur under passet är det inte bara att skjuta. Man måste se till att det finns ett bra kulfång och att det inte finns några andra i närheten. Olika tidningar och nyhetsmedier berättar varje år om att det händer olyckor under jakten just på grund av att jägare inte är tillräckligt uppmärksamma.

Första hjälpen

Om det är så att man själv eller någon annan skjuter ett skott som går fel, eller om en annan typ av olycka sker är det viktigt att en eller flera personer kan första hjälpen och har utrustning med sig för just det ändamålet. Man måste till exempel veta hur man lägger om ett sår, stoppar en blödning eller ger hjärt och lungräddning om det skulle behövas. Det finns bra kurser att gå som lär ut just de här sakerna och det kan vara bra att ordna ett kurstillfälle som hela jaktlaget kan vara med på.

Vapensäkerhet

Det är viktigt att alla i jaktlaget vet om att vapnet inte ska laddas innan man har kommit fram till sitt pass och klättrat upp i eventuellt torn. På samma sätt ska vapnet också laddas ut innan passet lämnas. Många gånger slarvas det med de här sakerna och det kan orsaka olyckor.

Related Posts

ezy