Gevär och pistol

Om man vill använda annan teknik än luftvapen och känner sig redo för lite kraftigare vapen är det troligen vanliga pistoler och gevär som är nästa steg. Men vilka olika modeller finns det att välja på?

Gevär

När det gäller gevär kan man välja mellan hagelgevär och kulgevär. Kulgevären kan laddas med en eller flera kulor åt gången men bara en projektil avfyras för varje skott som avlossas. Kulgevären kan delas in i flera olika kategorier och det varierar beroende på hur geväret laddas.

Det här geväret har två pipor och laddas om genom att man bryter vapnet. När man skjuter med det här vapnet kan man välja vilken pipa man vill skjuta med först.

Det här geväret har inget magasin, precis som namnet antyder. Den som skjuter måste öppna geväret, ta ut tomhylsan, stoppa i en ny patron och sedan stänga geväret för att ladda om. Den här proceduren tar en del tid även för en van skytt och kan resultera i bomskott.

Det här geväret har ett magasin och det laddas om genom att skytten helt enkelt tar bort den gamla patronen och sedan laddar med en från magasinet. Det kallas för att man repeterar och det är också från det geväret har fått sitt namn.

Hagelgevär

Ett hagelgevär avfyrar flera projektiler på en gång. Det laddas genom att skytten stoppar in en hagelpatron i gevärets lopp. När geväret trycks av sprids flera hagelkorn i en klump eller ström. Hagelpatronerna kan vara olika i sin utformning och därför passa till både små och stora djur. Även hagelgevären kan ha en eller flera pipor. Med det menas att man antingen kan ladda geväret med en eller två patroner i taget. Även på ett hagelgevär kan man välja vilken pipa som ska avfyras först när man skjuter.

Pistol

Det finns flera olika typer av pistoler på marknaden. De kan se ut på olika sätt och ofta är de också olika kraftiga. Ibland har pistolen ett rullande magasin, och ibland ett magasin som skjuts in i skaftet. De rullande magasinen är vanliga att se i olika westernfilmer, inom rysk roulette med mera.

Pistolen är ett vapen som används inom polisen, militären men också för sportskytte och jakt. Det är inte vanligt att jägare använder pistolen för skytte på långt håll men den kan användas för avlivning i fälla, gryt eller för avfångning av djur. En pistol är många gånger svårare att skjuta med än ett gevär eftersom träffytan är mindre och därför är det vanligast att bara mycket erfarna skyttar använder sig av den här typen av vapen. Även inom poliskåren har det blivit omdiskuterat om alla ska få bära pistol då det har skett flera olyckor och pistolen ofta används i fel syfte.

Related Posts

ezy