Köpa kniv

I Sverige kan man köpa knivar på de allra flesta ställen. Man kan faktiskt gå in i en helt vanlig matbutik eller byggaffär och köpa små eller stora knivar. Men hur ser det egentligen ut? Får vem som helst äga och köpa en kniv?

Det finns en knivlag i Sverige som säger att man inte får ha kniv på allmän plats. En allmän plats är till exempel skolor, på stan med mera. Den enda anledningen till att bära kniv på en av de här platserna är om man bär den i sin yrkesutövning. En snickare som arbetar på platsen får till exempel ha kniv, likaså en elektriker, en florist eller liknande. Det finns dock också en del undantag. En svampplockare får ha kniv och man får också använda en fickkniv eller multikniv för normalt bruk. Om man ska iväg på en utflykt kan det också ses som befogat att ha med en kniv.

När det gäller köp av knivar får personer under 21 år inte köpa eller inneha butterflyknivar, stilettknivar, spingknivar eller andra typer av springstiletter. En ung person får inte heller låna kniven och använda den ens på privat tomt.

Related Posts

ezy